HKSKHF historie

Hærens Kampskoles Køretøjs Historiske Samling udspringer af den gamle samling af pansrede køretøjer, der indledningsvis var opstillet i den gamle Oksbøl nord lejr.
I 1982 blev de flyttet ned i Oksbøl syd lejr på arealet omkring Panser alleen ved den nybyggede Hærens Kampskole.
Her var køretøjerne så opstillet, og hvert år forsøgte man at holde området pænt og køretøjerne præsentable.
I gennem en årerække holdt Oksbøllejren hver onsdag Åben Lejr hvor offentligheden fik adgang til Panser alleen, hvor udstillingen dannede en fin baggrund også for en fremvisning af hærens nyere materiel.

Der var på daværende tidspunkt også en udstilling af Warszawa-pagt køretøjer forenden af Palludan Müllers allé – der ligger i forlængelse af Panser alleen.
Sammen fungerede Warszawa-pagt udstillingen og udstillingen i Panser alleen i en årerække læreplads og som en god introduktion til eleverne på Hærens Kampskoles Kurser i panservåbenets oprindelse, baggrund og teknologiske udvikling.
Som årene gik, blev det dog sværere og sværere at holde udstilling og køretøjerne præsentable lige som de i stor udstrækning blev ramt af nedbrud i medfør af vejrliget.
I 2008 var situationen så alvorlig at hvis der ikke blev fundet en anden løsning og et andet sted til køretøjerne ville de reelt forsvinde - gå til og være tabt for eftertiden

En anden løsning..
I Oksbøl var der i mellemtiden etableret et Brandbilsmuseum.
Museet var blevet stykket sammen af historisk brandmateriel og køretøjer fra en række samlinger i nye lokaler på Industrivej i Oksbøl.
I efteråret 2008 indledtes forhandlinger med Brandbilsmuseet om et samarbejde.
Forhandlingerne resulterede samme år i at en kreds af initiativtagere overtog et ca. 900kvm stort udstillingsareal i Brandbilsmuseet på Industrivej i Oksbøl og startede med at opbygge den udstilling og det museum som findes i dag.
Alle ressourcer gik til dette arbejde og først i december 2010 blev der overskud til at stifte Hærens Kampskole Køretøjshistoriske forening – der i dag varetager ansvaret for samlingen.
Samme år besøgte 10.000,- besøgende museet – året efter 12.600!

Foreningen drives af frivillige kræfter og består af mennesker der enten har været, fortsat er eller måske aldrig har været ansat i hæren eller ved Hærens Kampskole.
Det styrende er interessen for at bevarer og formidle interessen for et stykke unikt dansk kulturhistorie og en unik dansk kulturarv.

Fremtiden
Det er aldrig nemt at se ind i fremtiden og se hvad den vil byde af muligheder.
Tøjhusmuseet har det formelle ansvar for at sikre en bevarelse af forsvarets – som hærens historie for eftertiden. 
Denne opgave kan tøjhusmuseet ikke løse uden bistand fra de mange historiske samlinger som heldigvis findes rigtig mange steder i hæren og som fungere som viden center. Herudover er tøjhusmuseet i særlig grad også udfordret når det komme til udstilling af større genstande som eksempelvis kampvogne.

Der er derfor brug for steder som vores museum og brug for vores Pansermuseum hvis denne del af vores fælles historie skal fortælles også selvom hæren en dag muligvis måtte få et selvstændigt museum.

Information

Vi sender en bekræftigelse mail ud til alle vores medlemmer iøjeblikket.

Sendes fra one.com

Danske Hærhistoriske Museer

DHMDanske Hærhistoriske Museer en interesseorganisation, der arbejder for at fremme bevarelse af den danske hærs historie.
 Læs mere...Sponsor

Vardemuseerne

Vardemuseerne er hele ni forskellige udstillingssteder. Her finder du masser af oplevelser og aktiviteter imellem hav og hede... Læs mere...

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com